logo
logo
Köyümüz Hakkında


KÖYÜMÜZÜN TARİHİ

Köy 1400 yılında Timur'un Sivas'a saldırması üzerine o zamanki Sivas'ın beş kapısından biri olan Cancun kapısı civarında oturanların Sivas'ı terk ederek mola verdikleri ilk yere yerleşmeleri ile kurulmuştur. Köyün ismi muhtemelen Cancun isminden gelmektedir. Orta Çağ'da tarihi İpek Yolu köyün yakınlarından geçmektedir. Köy, Alman haritacı Kiepert'in çizmiş olduğu haritada aynı adla belirtilmektedir.

1960 yılına kadar Cencin olan köyün ismi, o yıl gerçekleşen ihtilal ile Bulakbaşı olmuştur. Bulakbaşı ismi ise 1988 yılında Canova olarak değiştirilmiştir. Köyde isminin herkes birbiriyle cana yakın kardeş gibi olduğu için Canova olduğu rivayet edilir.

KÖYÜMÜZÜN COĞRAFYASI

Köyümüz Sivas'a 53 km. Zara'ya 17 km uzaklıktadır. Kızılırmak köyün arazisini doğudan batıya doğru ikiye bölmektedir. Köy arazisinin ırmak yatağında olmasından dolayı etrafında irili ufaklı bir çok göl bulunmaktadır. Bunların en meşhuru volkanik bir göl olan Kızılçan, tatlı su olan Ağgöl hemen yakınında bulunan Karagöl ve her sene geleneksel eğlencelerin yapıldığı Çermik gölüdür. Köy arazisi haricinde kuzey doğusunda Tödürge Gölü, Güney batısında Yenice Gölü bulunmaktadır. Bazen yağışların çok olduğu durumlarda da kısa süreli olarak Papağot mevkisinde göllenme olmaktadır. 

Köyün kuzeyindeki PUR diye nitelendirilen dağ uzantıları en yüksek mevkidir. Purların haricinde Gaftar, Şahna Tepesi ve Pınarın Tepe gibi tepecikler vardır. Köyümüzün arazisi bölgedeki en düz arazi olduğundan çevrede ova diye nitelendirilir. Köyümüzün adının CANOVA olmasındaki sebep de bu coğrafi yapısıdır.               

Bütün dünyanın bilip tanıdığı tarihi İPEK YOLU köyümüzün güneyinden geçmektedir. binlerce yılın zorluklarını taşıyan bu yol Asya'yı  Avrupa'ya bağlamanın ötesinde bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların izlerini taşıması bakımından çok önemlidir. Zamanla ticari anlamda değerini yitiren İPEK YOLU'nun yerine bizim Şose diye tabir etdiğimiz E-88 karayolu yapılmıştır. Kızılırmak'a paralel devam eden yolun inşasına 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nun yeniden yapılanma ve kalkınma döneminde başlanmıştır. Ve son olarak 2004 yılında iki gidiş iki geliş olmak üzere toplam dört şeritlik bir yol inşa edilmiştir.

Köyümüz her ne kadar düzlük alanda olsada asıl yerleşim alanı kayalık üzerinde olduğundan köyün altı bir çok mağara ile kaplıdır. Bu mağaralar doğal kanalizasyon görevi görmektedir.     

Köyümüzün doğrusunda Tödürge, güneyin Derbent (Devret) , güney batısında Çimenyenice (Yenice) , batısında Yarhisar (Yarasar) , kuzey batısında Çınarlı (Ornoğot) , kuzeyinde Kuşçu, kuzey doğusunda Yapak köyleri bulunmaktadır.